Kömürün Toplumsal ve Kültürel Bedeli

Kömürün Muğla’nın doğasına neye mal olduğunu kavrayabilmek için, kömür madenlerinin ve termik santrallerin etkilerine bütüncül olarak bakmak gerekir.

Yöre halkı, geleneksel ekonomik üretim ve istihdam olanaklarının ellerinden alınmasıyla ya kömür sektöründe istihdama, ya da iç göç ve yer değiştirmelere mecbur bırakılıyor. Demografik değişimler sonucunda ciddi toplumsal ve kültürel bedeller ödemek zorunda kalıyor. Geçtiğimiz yıllar içinde kömür madenlerinin işletmeye alınması nedeniyle bölgede köy yer değiştirmek zorunda kaldı, bir kısmı birden fazla kez taşındı.

Santrallerin kapasite artırımı, ömürlerinin uzatılması ve maden ruhsat alanlarının işletmeye alınması planları gerçekleşirse 48 köyün halkı daha, köyünün olduğu gibi taşınması ya da zeytinlik, tarım, orman alanlarının istimlakı sonucunda yaşam alanlarını terk etmek zorunda kalacak. Bu da, Milas’ta 8.300, Yatağan ve Menteşe’de 20.400 olmak üzere toplamda 30 bine yakın insanın doğrudan veya dolaylı olarak yerinden edilmesi anlamına gelecek.

Yatağan Termik Santrali yakınlarında üretim yapan çiftçiler, santral kaynaklı kirliliğin tarımda önemli ölçüde ürün azalmasına ve dolayısıyla maddi zarara yol açtığı gerekçesiyle davalar açtılar. Özellikle narenciye, zeytin ve tütün üretimlerinin verimindeki düşüşler nedeniyle açılan davaların pek çoğunda çiftçilere maddi tazminat ödenmesi kararları alındı. Mahkeme kararlarında termik santralden yayılan gazın tarıma zarar verdiği, yaprak gelişimini tamamlayamayan bitkilerin zarar gördüğü ve ürün veriminin azaldığı tespit edildi.

Günümüzde yapılan çalışmalar da bölgedeki üç termik santral ile açık kömür ocaklarının saldığı toz parçacıklarının, bölgedeki önemli ve geleneksel istihdam kaynakları olan arıcılık ile zeytinciliğe etkisinin boyutları ve miktarlarını ortaya koyuyor. Halbuki Muğla, özellikle çam balı ile narenciye üretimi ve zeytincilikte ülke çapında başı çeken il, kömürün bu etkileri kaldırılırsa bu ürünlerin yöre ve ülke ekonomisine katma değeri çok daha yüksek olabilir.

Image 1 Image 2

Muğla’da termik santral kirliliği ve kömür madeni genişlemelerinin risk oluşturduğu bir başka alan ise arkeolojik miras. Yatağan, Yeniköy, Kemerköy üçgeni, antik çağda Karia olarak adlandırılan bölgenin parçasıdır. Aynı toprakların Karialılar’dan sonra Selçuklu, Osmanlı, Bizans ve Türkiye Cumhuriyet yıllarındaki farklı yerleşimlere de ev sahipliği yaptığı biliniyor.